blockchain технологија има на потенцијал да намалување на трош...

blockchain технологија има на потенцијал да намалување на трошоци подобрување на производ offerings и зголемување на Брзина на за банки според да на повеќето последниве извештај од на euro банкарство здружение eba
основана во 1985 и поддржани од страна на на Европската Комисијата на eba е на practitioners тело за банки и други услуга providers дека promotes на пан Европската плаќање систем и бизнис practises
и покрај претежно dismissing дигитален currencies на извештај белешки тие се разликуваат од легитимни fiat currencies ја asserts на нивните апликации се од суштинско значење за gaining повеќе Напредно знаење на crypto technologies
овие technologies се најверојатно да да се integrated со на existing финансиски систем во на следната една да три години на eba вели дека
освен од можеби се можност да Брзина на до processes и намалување на на нивните complexity crypto технологија апликации во оваа област може да се исто така да се integrated со наследство ја правен frameworks и existing средства currencies резерви обврзници итн
crypto 2 0 и традиционалните банки
според да на eba соработка усвојување и на нивните два respective под возачи комуникација и regulation ќе да се decisive фактори во на иднина на на технологија
тука на извештај вели дека дека на ниво на соработка меѓу плаќање услуга providers psps и на crypto технологија заедницата исто така меѓу psps самите ќе се утврди на иднина односи меѓу банки и crypto 2 0 компании
notably ја равенства parallels меѓу на се однесува и индустрија dynamics дека surfaced кога глас повеќе интернет протокол voip апликации како како skype launched околу десет години пред
ebas извештај исто така зборува на два пати бенефиции за psps и crypto бизниси
ако regulation е favourable psps може да корист од влегуваат во partnerships со на crypto технологија заедницата како тие ќе да се можност да се на прва рака идеја на долго мандат developments и ќе да се подобро positioned да преземат предност на на latter кога на технологија достигне на desired ниво на maturity
во возврат ја белешки како на crypto технологија заедницата ќе корист од на psps legitimacy и procedural знаење concluding
што може да се да се безбедно рече на оваа точка во време е дека crypto technologies се на област да да се тесно monitored и revised за повеќе анализа
иако ја е тешко да предвиди на начин во што crypto technologies ќе на existing финансиски infrastructure на извештај додава дека повеќе developments и напредокот може да се да се се очекува
четири употреба случај scenarios
на извештај групи blockchain technologies во четири клучните categories currencies средства registries апликација stacks и средства centric technologies
ја белешки сепак дека на Недостатокот на regulatory и технички maturity diminishes на употреба случај за на прва три додавање дека тие уште налог затвори monitoring од страна на индустрија играчи

на chronological representation на на четири развој categories на crypto technologies според да ebas извештај со оваа во умот на хартија describes четири реално употреба случаи каде што blockchain технологија може да подобрување на странски размена на и remittances реално време payouts документарен филм трговија и средства servicing concluding дека средства centric developments беа потенцијално на повеќето Интересно за transaction банкарство и на плаќања индустрија
напредокот во на други три области има е hindered од страна на technological и regulatory предизвици на eba вели дека
на хартија сугерира дека на банкарство и плаќање индустрии треба да обид да достигне conversion и цена advantages на currencies и reductions во auditing и governance expenditures од средства centric како и како радикални innovation од апликација стек technologies
transformative потенцијал
на ebas извештај на следниов начин на од на Европската централно банка publication што опишани дигитален currencies како inherently нестабилен но потенцијално transformative во на царството на плаќања
prominent bankers како santander и mariano belinky и barclay и usama fayyad имаат commented на на ledger и transformative потенцијал и Швајцарската инвестиции банка ubs Неодамна отвори на blockchain технологија истражување лабораторија во Лондон да види како ја може да да се применуваат во на wider fintech заедницата
на blockchain има исто така заробени на внимание на компании од надвор од на банкарство простор
нас осигурување гигант ussa е allegedly поливајќи ресурси во истражниот како да incorporate на blockchain во нејзините existing infrastructure


назад да вести